Stor skillnad: Kan coachning ersätta psykoterapi?

Ibland känner vi att vi kan känna oss bättre och leva mer intressanta än nu, men vad vi ska göra för detta? Någon fördjupar i psykoanalys, hjälper någon med meditation, någon är fascinerande resor. Och någon vänder sig till tränare-de hjälper till att bestämma livsmålen och lära dem att uppnå.

Affärsstyrelser ökar vår effektivitet. Velnes-coaches hjälper till att sätta kroppen i ordning, att "tämja" användbara vanor. Livstrån lär sig hur man hittar en balans mellan familjefrågor, karriär och hobby. Det finns experter för att minska vikt, relationer eller oratorium. Kommer arbetet med tränaren att ersätta kursen för psykoterapi? Och hur vi förstår att det passar oss mer?

En-tur

Psykoterapi är ett system med terapeutisk effekt på individens psyke. Endast de som fick en högre psykologisk eller medicinsk utbildning kan bedriva den. Vi söker hjälp från den här typen när vi är dåliga, ledsna och hårda när vi känner oss förlorade och behöver stöd. "Läkarens uppgift är att hjälpa patienten att hitta … hans egen världsbild och sitt eget värdesystem," skrev psykoterapeuten Victor Frankl.

Hur det skiljer sig från coachning? Tränaren har en annan uppgift: han inspirerar klienten "för att maximera avslöjandet av personlig och professionell potential", eftersom etiken för International Coaching Federation (ICF) läser. Vi går till sådana specialister när allt i allmänhet är i ordning med oss ​​(med en världsbild och ett värdesystem, inklusive!), men vi vet vad som kan bli bättre. När vi har motivation för att arbeta med oss ​​själva och vi är redo att göra ansträngningar.

"Ordet" tränare "(tränare) ursprungligen i det engelska språket utsåg" besättningen ", enheten som du kan få från punkt A till punkt B," säger Velnes-Co-forskare Anastasia Chigarinov. – Detta kännetecknar mycket exakt vårt arbete: vi sätter inte en riktning för klienten, men hjälper honom att komma dit han vill ".

Men vad man ska göra mot klienter med personlighetsstörning, depression eller kris? I sådana fall är det detta tillstånd som blir ett problem som bör lösas i första hand, och tränare skickar avdelningarna till profilspecialister.

"I min praxis händer det så här: klienten märker att han undviker vissa produkter, delar aktivt mat i" bra "och" dåligt ", säger Anastasia Chigarinova. – Denna fråga ligger utanför min kompetenszon som tränare. Och jag rekommenderar att du kontaktar en psykoterapeut som hanterar problem med matbeteende ".

Jag ser målet

Vi kommer till en tränare när vi vill förbättra affärsförmågan, bygga en ny livsstil eller ändra bilden, det vill säga vi har ett mål, vi är redo att agera och det finns styrka för detta. "En korrekt ställning är redan halva svaret", konstaterar tränaren Olga Kozlova. – Så det korrekt inställda målet är ett stort steg mot dess prestation. Men det viktigaste uppgiften för vårt arbete är att lära klienten i framtiden att självständigt hantera liknande livsutmaningar ".

Vi vänder oss till en terapeut i en annan situation: när det inte handlar om uppgifterna för den lösning du behöver för att hitta rätt verktyg, utan om förhållandena som minskar kvaliteten på vårt liv.

”Oavsett fantasier som patienten svärmar, oavsett hur han presenterar sig, kom han för hjälp eftersom han upplever en existensiell kris, det vill säga han kan inte tillfredsställa de psykologiska behoven som han identifierar sig själv, han kan inte få, inte få något han Behov som Air ", skrev grundaren av Gestalt Therapy Frederick Perls i boken" Gestalt and Witness of Therapy ". I ett krisstillstånd kan det inte vara lätt för oss att formulera våra önskemål och förväntningar.

"När klienten vänder sig till en psykolog har han inte alltid ett specifikt mål," förklarar en expert på kortvarig, psykolog Anna Reznikova. – Snarare pratar vi om en önskan, begäran. Han kan till exempel låta ganska abstrakt: "Jag vill förändra mitt liv". Eller "Jag vill att min relation ska vara annorlunda". Andra är vad? Han själv förstår inte riktigt. Och terapeutens uppgift är att hjälpa honom att hitta vad exakt och i vilken riktning jag vill förvandla ”.

På lika villkor

Vi vänder oss till tränare och psykologer när vi förstår att vi inte kan "fixa" något i vårt liv med våra egna händer. Men betyder det att vi helt kan lita på den som arbetar med oss? Coachingexperter fortsätter från det faktum att vi själva känner våra styrkor bättre och svaga.

"Tränaren är baserad på livserfarenhet och klientens undersökning och inte på hans förståelse av de processer som äger rum med den som vände sig för hjälp," förklarar Olga Kozlova. – Om tränaren blir "ledande", kommer klienten att ha problem med antagandet av ansvaret för valen och besluten. Och om klienten blir ledare förvandlas tränaren antingen till sin sekreterare eller till "fria öron". Denna strategi kommer inte att leda till framgång ". Effektiv coaching är baserad på lika förhållanden.

Naturligtvis förbehåller sig specialisten rätten till synvinkel, men talar bara om det om det kan vara användbart för klienten. ”Om tränaren vill dela hur han ser situationen, erbjuda något till klienten, använder han det som kallas direkt kommunikation i coaching. Det vill säga, uttrycker hans ögon uteslutande med klientens tillstånd och gör det otvetydigt: utan en känsla av sin egen rättighet, ”sammanfattar Olga Kozlova.

Stödpunkten

I terapi distribueras roller annorlunda. "Klienten till en början" förlitar sig "på terapeuten", betonar Anna Reznikova. – Samtidigt kan vi, precis som tränare, inte vädja till vår egen personliga upplevelse, eftersom var och en har sin egen. Och inte det faktum att min erfarenhet kommer att vara relevant och korrekt för en annan ".

Tränarnas färdigheter kommer att vara användbara för oss när vi redan har hanterat globala problem, blivit av med ångest och vi har gått ur depression. Om vi ​​har så liten styrka, och vi fortfarande sätter oss en allvarlig uppgift, kan det spela rollen som samma halm som bröt baksidan av kamelen.

"Samtidigt kommer psykoterapi inte att ersätta coachning," fortsätter Anna Reznikova. https://www.chaletslabrochotte.com/sex-och-skam-hur-man-kan-forena-dem/ – Som psykolog och som den som använde en tränares tjänster kan jag säkert säga att denna teknik perfekt löser specifika, tydliga problem. Och om jag ser att i processen med psykoterapi har klienten coachningsförfrågningar rekommenderar jag att han kontaktar en specialist på detta område ".

"Jag förnekade mina hälsoproblem"

Innan du krävde prestationer är det värt att utvärdera hur mycket styrka vi har för tillfället. 29-åriga Andrei berättar hur arbetet med tränaren förvärrade sin depression:

”Jag var orolig för de bästa tiderna. Mitt företag – handel med interiörföremål i sociala nätverk – utvecklades mycket långsamt, jag fick skuld. Relationerna med min fru var bortskämda: hon var trött på att upprätthålla mina ambitioner på bekostnad av familjens budget. Det verkade för mig att jag helt enkelt inte försökte tillräckligt, men om du gör ansträngningar i rätt riktning, så skulle allt fungera. Och jag vände mig till tränaren.

Han gav den första uppgiften: att genomföra en dagbok över handlingar som jag utför för att uppnå framgång, och de resultat som jag får. Men jag hittade inte styrkan att ens skapa en fil på en bärbar dator för detta. Samma historia hände med resten av övningarna. Känslan av skuld framför min fru och partners ökade att jag hade misslyckats med en tränare utan att visa några arbetsresultat. Från medvetenheten om min egen obetydlighet kände jag mig ännu värre, till och med självmordstankar dök upp. Min fru hittade mig en psykoterapeut och han diagnostiserade klinisk depression. Jag började behandlas.

Nu är det uppenbart att coaching då inte bara var värdelös för mig utan också förvärrade mitt allvarliga tillstånd. Å andra sidan fungerade denna upplevelse som en lakmusbit. Om inte för ett misslyckande med en tränare, skulle jag ha förnekat länge att jag har allvarliga hälsoproblem ".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *